Heidin tarina

Heidi on 50-vuotias yh-äiti.
Hän otti minuun yhteyttä, koska rintasyöpä ja leikkaukset ovat muuttaneet hänen kroppaansa eikä hän enää omatoimisesti koe turvalliseksi treenata kovempaa.
Hän nosti esiin muutamia pointteja, paino on noussut 6 kg leikkauksesta (toukokuu 2019), ryhti on huono ja rintakehän lihakset etsivät asentoa, kun samalla tehtiin rintojen pienennys, yleisesti hän kokee lihastensa olevan heikot ja entisestään heikentyneet.
Lisäksi Heidi sai leikkauksen jälkeen
Strangin oikeaan kylkeen ja kainaloon. Siihen on auttanut liikunta, mutta hän ei jaksa vain pyöritellä käsiä kotona ja kaipaa enemmän vinkkejä liikeratojen
ylläpitoon ja parantamiseen harjoituksia tehdessä.
Tällainen turhautuminen on todella ylisetä ja täysin ymmärrettävää, eri ihmiset topuvat eri tahtiin, ja ovat elämään hiukan eri tavoin-jos on aina liikkunut arjen keskellä aktiivisesti, täysi lepo ja vain pari sallittua liikettä luovat suuren kontrastin aiempiin tapoihin verrattuna.
Tutustukaamme Heidiin paremmin.
Syövän toteaminen ja leikkaus
Heidi sai rintasyöpädiagnoosin 26.4. 19 ja leikattiin 9.5. 19 HUS Hyvinkäällä. Hänelle tehtiin osapoisto oikeaan rintaan ja samalla rintojen pienennys molempiin rintoihin, jolloin E/F:stä tuli C-kuppi. Alunperin rintojen pienennysleikkaukseen lääkärien suosituksesta hakeutuneelle naiselle diagnoosi tuli yllätyksenä. Syöpä ei ollut levinnyt kainaloon, eli häneltä poistettiin vain vartijaimusolmukeet oikeasta kainalosta. Syöpä on Triplanegatiivinen eli siihen ei ole olemassa vielä täsmälääkitystä, vaan tapana on antaa kaikki mahdolliset hoidot ja niitä ns. täyslaidallinen. Hän sai 6 kertaa sytostaattihoitoja Meilahden Syöpäpoliklinikalla. Sädehoidot päättyvät marraskuussa 2019.
Haasteet liikkumisessa leikkauksen jälkeen
Heidi on hyötyliikkunut myös hoitojen aikana ja käynyt töissä hoitojen välillä. Yleiskuntoni on hänen mielestään ok, mutta lihakset ovat "kadonneet" samoin hapenottokyky. Heidi hengästyy rappusissa ja spurtissa ehtiäkseen junaan tms. Hän ei pysty tällä hetkellä suorittamaan niitä harjoituksia, mitä hän on tähän asti tehnyt ja huomaa turhautuvansa liikunnan puutteesta. Liikunta hoitaa kropan lisäksi hänellä myös korvien väliä.
Heidille annettu ankara lääkitys on aiheuttanut hänelle vakavia sivuvaikutuksia, kuten jalka- ja käsioireita. Lääkitys on tietenkin tarpeen, sillä onhan kyseessä hengenvaarallinen sairaus.
Kainalon
imusolmukkeiden poisto voi aiheuttaa imunestekierron häiriön, minkä vuoksi
vastustuskyky tulehduksille heikkenee leikatun puolen ylävartalon ja yläraajan
alueella. Näin kävi Heidillekin, ja yläraajoilla suoritetut liikkeet ovat
olleet rajallisia. Arvet kiristävät, onhan hänen tapauksessaan arpikudosta koko
rinnan alapuolella, muokattujen rintojen alla, kainalosta kainaloon.
Heidi oli saanut tietoa ja ohjeita lymfanestekierron häiriöistä, ja tämä on hieno asia, sillä kaikki asiakkaani eivät ole sitä saaneet tai hoitoa lymfanestekierron häiriöiden aiheuttamiin, kovinkin hankaliin oireisiin. Oletan, että tämä riippuu terveydenhuoltopiiristä.
Vesiliikunta on ollut kiellettyä, sillä hänen ihonsa on ollut rikki mikä aiheuttaa hänelle liian korkean infektioriskin. Jos vesiliikunta on sallittua ja turvallista, suosittelen sitä mieluusti, sillä veden paineen eräs ominaisuus on se, että se puristaa nestettä soluista hilliten näin nesteturvotusta. Tiedän että runnellun kehon vieminen muitten ihmisten silmien eteen yleisissä pesutiloissa voi tuntua ahdistavalta, mutta olen itse käynyt yli 20 vuotta päivittäin uimahalleissa, ja tällaiset ovat siellä enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Lisäksi pari vuotta sitten rintasyöpä on lisätty niiden sairauksien listaan, joiden "uhreilla" on oikeus hyvin edulliseen uintikorttiin ainakin Helsingissä.
Kehon suurin lymfanestepumppu on pallea, ja sen aktivoiminen helpottaa osaltaan turvotusta. Koska leikkausalue sijaitsee nimenomaan pallean päällä, on se Heidilläkin hyvin heikosti aktivoituva. Tottakai kipu, kiristys ja pelko ovat osaltaan vetäneet rintarankaa lysyyn.
Heidi on hoikka ja pitkäraajainen, ja kehittynyt naiseksi nuorena. Tyypillisesti pituus ja suuret rinnat aiheuttavat nuorella naisella tarpeen piilottaa molemmat, eli kulkea huonossa ryhdissä. Tämä korostuu pelkoa ja kipua kohdatessa, sillä ihmisen epäkäslihaksen yläosa on ihmisen puolustusmekanismi, ja jännittyy helposti. Myös Heidille on jo ennättänyt muodostua niskaan kyttyrämäinen asento, johtuen hänen historiastaan ja tietenkin istumatyöstä.
Painavat
rinnat ovat nyt kuitenkin mennyttä, kuten myös leikkaukset, joten meidän on
aika ryhtyä ryhdistämään hänen kehoaan. Korjausleikkaus on Heidin tapauksessa
hiukan tavallisuudesta poikkeava, sillä hänen uudet rintansa rakennettiin
alkuperäisistä rinnoistaan eli muita hänen kehonsa osia ei ole manipuloitu eikä
vierasesineitä ole jouduttu sijoittamaan rintojen paikalle.
Lääkärit antavat usein hiukan toisistaan poikkeavia ohjeita, samoin kuin fysioterapeutit. Heidi oli tavannut fysioterapeutin vain ennen leikkausta, ei sen jälkeen. Se, mikä on raskasta liikuntaa kenenkin mielestä, näyttäisi kokemukseni mukaan riippuvan kunkin ohjeiden antajan omista mielipiteistä ja kokemuksista. Yleiset ohjeet liikunnasta kainalon imusolmukkeiden poston jälkeen löytyvät netistäkin, (en pääse yli siitä että kuvissa esiintyy mies) esimerkiksi täältä.
Esimerkiksi eräs nainen, jolle oli tehty kohdunpoistoleikkaus, oli tottunut käymään kuntosalilla monta kertaa viikossa. Juoksemaan hän ei ollut kyennyt moneen monituiseen vuoteen heikkojen lantiopohjalihastensa tähden. Leikannut lääkäri oli sanonut, että raskasta liikuntaa, kuten kuntosalia, on vältettävä useampi kuukausi, kun taas juoksemaan voi alkaa heti kun siltä tuntuu. Kysyin minkä näköinen tämä (nais)lääkäri oli, ja kuten arvelinkin, hän oli pieni ja hento-päättelin tästä, että hänen mielestään hänelle itselleen juoksu on helppoa ja kevyttä, eikä hän ollut juurikaan salilla käynyt, ja hänen mielikuvansa saliharjoittelusta oli todennäköisesti voimanostohenkinen.
Alkukartoitus ja treenien aloitus
Heidikin oli hiukan varautunut, kun tapasimme, hän oletti, että minulla on tarve iskeä hänelle puntit kouriin ja aloittaa heti tuonkaltainen treenaaminen. Minä olen kuitenkin sen verran kokenut, että otan jokaisen asiakkaan kohdalla huomioon hänen tämänhetkisen tilanteensa, ja toimin sen mukaisesti. Minulle kaikkein tärkeintä on saada asiakas ymmärtämään, mikä hänen kehossaan haittaa hänen liikkumistaan tällä hetkellä, ja kuinka voimme kääntää kehnoon suuntaan menevät muutokset pois radaltaan ja taata hänelle pitkäjänteisellä harjoittelulla toimivamman ja vahvemman kehon kuin koskaan aikaisemmin.
Vartalon etupuolelle vaakatasossa tehdyt leikkausarvet kiristävät niin kutsuttua etuketjua, joka suomeksi sanottuna tarkoittaa sitä, että keho on etupuolelta liian lyhyt, ja vetää koko rankaa kumaraan. Arpikudoshan on ylikompensoitunutta kudosta, vahvempaa kuin alkuperäinen iho tai faskia. Jos mahdollista, arpikudosta kannatta manipuloida kiinnikkeiden ehkäisemiseksi. Jos se on arkaa tai iho tuntuu vaurioituvan helposti, eikä sormin manipulointi onnistu, arpialueen suihkuttaminen voimakkaalla käsisuihkulla saattaa jo auttaa asiaa, heti kun arpien käsittely yleensä on mahdollista-sädehoitojen aikana niihin ei pidä puuttua.
Kollageeni uudistuu täysin noin 320 päivässä, eli sen (jänteiden, lihaskalvojen ja ihon)uudelleenohjaaminen vaatii aikaa.
Heidin, kuten monen muunkin vastaavan sairauden läpikäyneen henkilön, lääkitykseen on kuulunut kortisoni, ja sen eräs valitettava ominaisuus on kudosten haurastuttaminen. Koska Heidin keho on pitkä, ja alkukartoituksessa kävi ilmi, että lonkat ovat kiertyneet hiukan sisäänpäin, meidän on ohjattava koko lantion alue uudestaan, ettei hän ole tulevaisuudessa altis nivelrikolle. Polviin on jo tullut joogatessa oireita ennen sairastumista, ja minun nähdäkseni tämä johtuu mm. sääriä lähentävien lihasten, räätälinlihasten, kireydestä ja heikkoudesta. Otamme tämän huomioon harjoitteissa, jotta saamme reisien etu- ja sivusuunnan lihaskalvot oikean mittaisiksi ja täten voimaa lonkan ulkokiertoon ja sitä kautta keskivartalon hallintaan.

Heidillä on hänen omien sanojensa mukaan vatsan alueella täysin hallitsematon kohta, johon hänellä ei tunnut olevan mitään yhteyttä. Heidillä on suorassa vatsalihaksessaan 5cm x 2-3cm:n kokoinen erkauma, joka on jäänyt hänen raskauksistaan ja haitannut hänen liikkumistaan hänen tietämättään yli 14 vuotta. Lähdemme rakentamaan sekä hänen koko ryhtiään, keskivartalon hermotusta, kaularangan asentoa sekä lantion asentoa uudestaan parilla hyvin yksinkertaisella harjoitteella, jotka haluan kaikkien asiakkaideni osaavan ennen kuin lähdemme tekemään mitään muuta.
Vaikka Heidin yläselkä on kyyrymäisessä asennossa, minä sain vedettyä hänen lapaluunsa alas ja yhteen, mikä tarkoittaa sitä, että hän pystyy siihen itsekin, kun vain saa tarpeeksi liikkeeseen vaadittavaa voimaa.
2 ensimmäistä liikettä
Nämä harjoitteet käyvät aivan kaikille, jotka voivat maata selällään lattialla. Toinen harjoite vaatii päinmakuuta vatsallaan, eli tämä siinä kohtaa kun vartalon etupuolella ei ole enää liikaa kipua.
Harjoitus 1:
HUOMIOITAVAA
-Pehmeä alusta, mielellään jumppamatto tai miellyttävän pehmeä matto, patja kuitenkin on hiukan huono, lattia ei anna periksi ja sen avulla on helpompi hakea asentotuntoa, mikäli se on leikkausten tai jännitysten tähden häiriintynyt.
-Jokin pehmeä pieni esine, kuten sukkapallo, pieni tyyny tai pilatespallo polvien väliin.
-Kärsivällisyyttä ja huolellisuutta tarvitaan, sillä näkyvä ja tuntuva liike, niin pieni kuin se onkin, on tehtävä pinnallisilla lihaksilla, toisin sanoen hermotus tapahtuu aivoilla.
-Syvät keskivartalon lihakset, tässä tapauksessa poikittainen vatsalihas ja lantionpohja, aktivoituvat heti automaattisesti, ellei niihin ole leikkauksin puututtu.
-USEUS on täkeää, vaikka liike vaikuttaa yksinkertaiselta, se on vaivalloinen, mikäli ryhti on kehno, lihaskalvot kireitä, asentotunto häiriintynyt ja tai keskivartalon lihakset ovat puuttellisesti hermotetut. Liikettä kannattaa tehdä päivittäin, aloittaen parista toistosta, jatkossa määrää voi nostaa hyvinkin paljon. Itse teen tätä päivittäin säilyttääkseni liikuntakykyni.
Vatsarutistus
(Suora vatsalihas, syvät vatsalihakset, lantion alueen liikkuvuus ja hallinta, selkälihakset,
lantionpohjalihakset)
-Asetu selinmakuulle. Aloita liike painamalla niskaa kohti lattiaa, sen jälkeen levitä selkä
ja hartiat myös lattiaan siten, että kaula on mahdollisimman pitkä-keskity pitämään hartiat rentoina, jalat
koukussa, jalkapohjat lattiassa, jalat yhdessä, mahdollisesti jokin esimne polvien välissä. Purista polvien sisäpinnat yhteen (tämä aktivoi lantionpohjan ja poikittaisen vatsalihaksen).
Keskity painamaan ristiselän notkoa maahan, kääntämällä lantiota
ikäänkuin kohti rintaa, ja pyri yhtäaikaa liimaamaan olkavatsien takaosa lattiaan.
-Kun liike on valmis, rentoudu ja aloita uusi. Muista hengittää. Jos haluat hakea liikettä hengityksen tahtiin, vedä henkeä rentoutusvaiheessa ja puhalla ulos jännitysvaiheessa.
HARJOITUS 2:
HUOMIOITAVAA
-Kova alusta, kuten lattia, nukkumapatja on niin pehmeä että tämä harjoitus on mahdoton, selkä menee myös liikaa hallitsemattomaan lordoosiin eli kaarelle.
-Pallea aktivoituu automaattisesti, mutta mikäli rinnan ja vatsan aluetta on leikattu, liike voi tuntua ahdistavalta ja vaatii paljon tahallista voimaa.
-Mikäli pakaralihasten yläosa (alaselkä) on hyvin heikko, tämä liike voi tuntua mahdottomalta, silloin vain lisää harjoitusta.
-Mikäli etu- ja sivureiden lihaskalvot ovat kireät, polvet eivät tahdo ylettää yhteen-tämä on harjoituksen eräs tarkoitus, venyttää niitä.
-Ristiselässä mahdollisesti tuntuva nipistys johtuu todennäköisesti kireistä lonkan koukistajalihaksista, jälleen eräs liikkeen tarkoitus, venyttää niitä aktivoimalla lonkkaa ojentavat lihakset, eli isot pakaralihakset.
-Kylkivälilihakset (kylkiluiden välissä sijaitsevat lihakset)saattavat olla niin kireät että hengitys tuntuu pieneltä, pyri hengittämään voimakkaammin, jotta ne ajan kanssa alkavat liikkua kunnollisesti.
-Älä ojenna nilkkoja eli jännitä pohkeita, se kiristää takaketjua ja on turhaa. Rentouta jalkaterät.
Lantion
ojennus päinmakuulla
(Pakaralihakset, lantion hallinta, polviin kiinnittyvien lihasten liikkuvuus ja hallinta, pallea, selkälihakset, lapoja alas ja yhteen vetävien lihasten hallinta)
-Makaa vatsallaan, niska ja hartiat rentoina, kädet otsan alla. Aloita liike vain hengittämällä voimakkaasti lattiaa vasten-tämä aktivoi pallean, suojarefleksinä. Tee tätä muutaman kerran.
-Purista polvien sisäpintoja voimakkaasti yhteen ja paina sisäänhengityksellä lantio lattiaan nostaen samalla yhteenpuristettuja jalkoja ylös lattiasta, vaikka vain millimetri. Rentouta uloshengityksellä.
*Kuvat tulossa