KAISAN TARINA

Kaisa kävi valmennuksessani kolmisen kuukautta ja halusi kertoa tarinansa rohkaistakseen muita vastaavien ongelmien kanssa kamppailevia naisia.

Olen 35-vuotias nelivuotiaan ja kahdeksankuisen pojan äiti. Treenasin runsaasti niin ennen raskauksia, helppojen raskauksien aikana, kuin niiden jälkeenkin. Toisen poikani synnyttyä päätin palkita itseni suositulla nettivalmennuksella ja treenata vartaloni kuntoon heti tammikuusta 2016 alkaen.

Jälkitarkastuksessa pyysin lääkäriä tarkistamaan vatsalihasteni tilanteen sillä silmällä, että parin viikon päästä aloittaisin rankan koko kropan treeniohjelman, jossa ei vatsalihasliikkeitä säästeltäisi. Lääkärin mukaan vatsalihakseni olivat palanneet yhteen ja oli täysin OK treenata kovaa ja isoilla painoilla. Aloitin treenit suurella innolla. Tein ohjelmat säännöllisesti ja mahdollisimman oikeaoppisesti, senttejä lähti ja lihakset kehittyivät - mutta vatsan alue ei tuntunut muuttuvan mihinkään.
Lankutin, hooveroin, burppasin, vedin linkkaria ja ryskytin suoria vatsalihasliikkeitä menemään, mutta mitään ei tapahtunut. Vatsalihasliikkeet tuntuivat hyvin erilaisilta kuin ennen toista raskautta, mutta laitoin paljon kahden suunnitellun sektioni piikkiin; vaikka ne olivat olleet operaatioina paranemisineen todella helppoja, tiesin vatsalihasteni olleen poikki kahdesti ja oletin tämän oudon tunteen olevan vain osa paranemista.
Huhtikuussa nettitreeni loppui ja minulla oli edelleen omituinen vatsakumpu, joka ikäänkuin kasvoi päivän mittaan. Se ei pienentynyt selkää suoristamalla, en pystynyt edes vetämään sitä sisään vaikka kuinka yritin ja ryhtini tuntui olevan jatkuvasti huono. Mieleeni hiipi naistenlehdestä lukemani artikkeli vatsalihasten erkaantumasta, josta etsin lisää tietoa netistä. Lopulta vauvajumpan ohjaaja vahvisti epäilykseni: navan kohdalla vatsalihakseni olivat hyvin etäällä toisistaan, eikä ollut ihme ettei treeni tuonut toivottuja lopputuloksia - luultavasti lankutus ja suorien vatsalihasten treenaaminen oli vaikeuttanut tilaani entisestään. Vauvajumpan ohjaaja suositteli etsimään vatsalihasten erkaantumaan aidosti perehtyneen fysioterapeutin tai personal trainerin, hänen mukaansa monet liikunta-alan ammattilaiset tietävät tilasta pintapuolisesti, mutta yhden käden sormilla laskettava määrä on asiantuntijoita jotka voivat auttaa. Vatsalihasten erkaantuma on erittäin yleinen äitien vaiva, mutta se on ollut melko tuntematon ongelma ihan viime vuosiin saakka.
Onneksi olin jo valitellut tilannetta ystäville Facebookissa ja yksi heistä vinkkasi infotilaisuudesta, jossa kerrottaisiin juuri tästä tilasta ja mitä asialle voi tehdä. Ilmoittauduin salamana mukaan ja onnekseni sainkin paikan. Tätä ennen olin jo etsinyt kissojen ja koirien kanssa asiantuntijaa treeniavuksi, mutta tuntui ettei kukaan oikein tiennyt mikä vatsalihasten erkaantuma on. Huomasin myös, että monen mielestä naisen kehon kuuluu - tai jopa täytyy - muuttua pysyvästi raskauden vuoksi ja se pitäisi vain hyväksyä osana äitiyttä. Jotkut ohjeistivat minua vain olemaan onnellinen kahdesta terveestä lapsesta ja hyväksymään ikuinen pömppövatsa ikäänkuin "ansiomerkkinä".
Toivon että minua ei käsitetä väärin: olin (ja olen) äärimmäisen onnellinen ja kiitollinen lapsistani, mutta kieltäydyin hyväksymästä vatsalihasten erkaantumaa pysyvänä seurauksena heistä. Ongelmani ei ollut vain kosmeettinen, sillä erkaantuman mukana oli tullut huono ryhti selkäkipuineen, sekä tunne siitä, että vauvaa lattialta nostaessani mikään nostotapa ei ollut hyvä. Asiaa maallikkona selviteltyäni ymmärsin, että koska vartalon korsettini oli edestä auki, teki selkä kaiken työn.
Vatsalihasten erkaantuma ei ole pelkästään kosmeettinen haitta, vaan syy moneen vaivaan, joista itse koin onneksi vain selkäkivut. Tajusin myös, että erkaantumani oli peräisin esikoiseni odotusajalta ja sen takia toinen raskauteni näkyi hyvin aikaisin (raskausviikolla 10) juuri erkaantuma-alueella, vaikka kohdun kasvun puolesta mitään ei olisi vielä pitänyt näkyä.
Laskin kirjaimellisesti päiviä kyseiseen infotilaisuuteen ja odotukseni palkittiin, kun kuuntelin Sara Nevalaisen erittäin asiantuntevaa ja mielenkiintoista presentaatiota vatsalihasten erkaatumasta. Tuon infosession jälkeen olin hyvin vaikuttunut ja pyysin muutaman muun osallistujan tapaan arviota omasta tilanteestani. Erkaantumaa oli tuolloin noin kuusi senttiä navan kohdalla, mutta toivoa kuulemma oli - olihan eräs äiti treenannut oman erkaantumansa pois lapsen sotilasvalan jälkeen. Päätin panostaa itseeni ja ottaa Saralta treenipaketin.
Tänään, viiden treenikerran jälkeen kaduttaa ainoastaan se, etten ottanut häneen yhteyttä heti tammikuussa! Erkaantumani on melkeinpä poissa ja treeni kulkee paremmin kuin ikinä ennen, sillä olen samalla oppinut pois vääristä ja vajavaisista liikeradoistakin. Selkäsärky on poissa ja vatsalihakset paremmassa kunnossa kuin ikinä ennen. Treeniohjelmissa löytyy mistä valita ja arvostan erittäin paljon Saran lähestymistapaa monen lihasryhmän samanaikaiseen treenaamiseen yhteen keskittymisen sijaan.
Sara on erinomainen Personal Trainer - Ammattilainen isolla a:lla, kannustava mutta vaativa, huumorintajuinen treenari, joka keskittyy täysillä asiakkaaseensa. Tunnit on hyvin suunniteltu ja liikkeet juuri sopivan rankkoja, joka kerralla kohtaan aina uusia haasteita jotka voitetaan yhteistyöllä. Ja tietysti eniten arvostan sitä, että Sara tietää mistä vatsalihasten erkaantumassa on kyse ja on osannut auttaa sen korjaamisessa!
Halusin kertoa kokemuksestani, jotta mahdollisimman moni äiti uskaltaisi lähteä korjaamaan omaa kehoaan, joka on kantanut ja tuonut maailmaan hienoja ja niin rakkaita pieniä ihmisiä. Äidit, palkitkaa itsenne terveemmällä ja vahvemmalla keholla, olemme kaikki sen ansainneet! Olen puhunut vatsalihasten erkaantumastani paljon ja muutama äiti on kertonut kärsivänsä samasta vaivasta, mutta samalla todennut, että taitaa olla jo liian myöhäistä korjata sitä, ja että on jo vähän niinkuin tottunut tilanteeseen vaikka se haittaakin. Olen kannustanut heitä kokeilemaan vielä erkaantuman treenaamista pois, sillä se todella on mahdollista. Toivon, että mahdollisimman moni tuore tai kokeneempi äiti löytäisi oikeaa tietoa vatsalihasten erkaantumasta ja ammattilaisen, jonka kanssa oman kehonsa voi korjata. Minä löysin ja suosittelen erittäin lämpimästi Sara Nevalaista.