SUORAN VATSALIHAKSEN ERKAUMAN ESITTELY 
JA TESTAUS

Mikä on suoran vatsalihaksen erkauma, miksi se muodostuu, miten siihen voi vaikuttaa

Suora vatsalihas, eli tuttavallisemmin six pack ja todellisuudessa 8-pack, sillä lihas ulottuu myös navan alle ja kiinnittyy häpyluuhun, on ihmisen etupuolella sijaitseva pinnallinen keskivartalolihas, jonka tehtävänä on tukea ja koukistaa selkärankaa.

Vatsalihaksia yhdistää vartalon keskilinjassa jännesauma, valkoinen linja eli linea alba joka toimii vatsaseinämän lihasten kiinnityskohtana ja voimien siirtäjänä lihasten välissä.

Vatsalihasten erkaantuma, synty ja seuraukset

Joissain tapauksissa, kuten raskauden aikana, ylipainon tähden, liian ankaran tukemattoman ponnistelun tai voimakkaiden taaksepäin taivutusten seurauksena tämä jännesauma erkaantuu ja suora vatsalihas ei pysty toimimaan kehon osana, kuten on tarkoitettu. Suorien vatsalihasten välissä sijaitseva lihaskalvo (linea alba) saattaa venyä, repeäminen on oikeastaan hiukan kehno termi.


Mitä vatsalihasten erkaantuma aiheuttaa


Eri henkilöillä tämä tila oireilee eri lailla, riippuen siitä, mihin kukin kiinnittää huomiota. Paljon urheilevat huomaavat usein synnytettyään lähtiessään takaisin tuttujen lajien pariin vaikeasti hahmotettavan puuttellisen keskivartalon tuen, kipua selässään, hallitsemattomuutta liikkeessä tai pystyasennossa, kohouman vatsassaan esimerkiksi istumaannousuissa. Jos henkilö on hoikka, erkauma myös näkyy usein hyvinkin selvästi ikäänkuin reikänä navan kohdalta ylöspäin.


Sellaiset henkilöt, jotka ovat esimerkiksi istumatyössä eivätkä ole kovin aktiivisia liikunnallisesti, huomaavat myös selkäkipua mutta usein esimerkiksi selinmakuulta noustessa palluran, joka ilmestyy vatsaan-se saattaa olla kipeä, tai sitten ei. Monet ovat jo tyytyneet siihen että heillä "ei ole mitään lihaksia vatsassaan koska he ovat niin lihavia". Pystyasennossa tämä näkyy yleensä ns. tynnyrivatsana, pyöreänä vatsan alueena, johon ei tunnu olevan minkäänlaista kontrollia. Moni herää tilaan vasta silloin kun olettaa itsellään olevan tyrä vatsassaan-jos tällaista vatsaa menee näyttämään lääkäriin, tarjotaan joko korjausleikkausta tai sitten ei mitään hoitoa.


Useilla asiakkaillani vatsa on TT-kuvattu, eikä tyrää ole ollut havaittavissa, joten kyse on erkaumasta jonka lävitse alemmat kudokset pullistuvat tietyissä asennoissa, joissa vastaonteloon muodostuu painetta, joka työntää erkauman läpi rasvaa ja/tai muita alempia kudoksia. Jos lääkäri osaa ja uskaltaa mainita lihaskunnosta ja laihduttamisesta, ollaan jo oikeilla jäljillä. Jos ensimmäiseksi tarjotaan vatsalihaksessa olevan aukon kirurgiaa, kuten verkottamista hoitomuotona, on mielestäni syytä miettiä, haluaako kehoonsa vierasesineen, joka ei elä eikä muutu enää koskaan.


Raskaana ollessa kasvava kohtu tukee keskivartaloa


Kun henkilö on raskaana, vatsan alue pingottuu kasvavan kohdun, sen sisältämän lapsiveden ja tietenkin vauvan ansiosta aiheuttaen luonnollisen tuen keskivartalolle, vaikka lihakset eivät toimikaan aivan kuten on tarkoitettu-eihän vauvaa voi tietenkään muutenkaan raskauden aikana litistää eikä puristaa, eli rangan koukistaminen ei ole tarkoituksenmukaista. Kun vauva syntyy, tuki katoaa yhtäkkiä ja myös kehon painopiste muuttuu. Tuolloin venyneissä lihaksissa on kehno tuntuma, eivätkä ne myöskään aivan samantien vetäydy ja asetu paikoilleen-tavallisimmin kollageenirakenteiden palautumiseen kuluu noin vuosi. Raskauden aikana pallea antaa vauvalle tilaa, kuten myös suoran vatsalihaksen kummallakin puolella sijaitsevat, vinot vatsalihaksetkin tekevät. Rankaa ei ole voitu kiertää eikä sivutaivutusta tehdä pingoittuneen vatsan kanssa, joten nämä liikeradat ovat usein pienentyneet ja pinnalliset lihakset, jotka tarvitsevat liikettä toimiakseen, voivat olla surkastuneet.


NÄIN TESTAAT ONKO SINULLA SUORAN VATSALIHAKSEN ERKAUMA


Huomio: 

TÄMÄ EI OLE TREENILIIKE 

EIKÄ SOVELLU TEHTÄVÄKSI SEKTION JÄLKEEN ENNEN HAAVAN TÄYDELLISTÄ PARANEMISTA AINA KOHTUUN SAAKKA!


-Voit olla nainen, mies tai muunsukupuolinen, se ei vaikuta asiaan.

-Asetu selinmakuulle tasaiselle mutta kovalle alustalle, ei siis esimerkiksi vuoteeseen.

-Tuo alaraajat koukkuun ja nosta ne ylös siten, että reisiluut ovat pystysuorassa ja sääriluut vaakasuorassa, purista jalkoja kevysti yhteen.

-Jalkojen asento aiheuttaa paineen niin poikittaiseen vatsalihakseen, palleaan kuin suoraan vatsalihakseenkin jolloin linea alban tuntee helpommin.

-Nosta päätäsi aiheuttaaksesi vatsaonteloon ja suoran vatsalihaksen navan yläpuolella sijaitsevaan osaan, voit mielellään tukea päätä toisella kädellä.

-Vie sormesi napaan, ja lähde etsimään sen yläpuolella tuntuvan syvennyksen reunoja. Etsi ja tunnustele rauhassa, löydät "pohjan" ja sen päällä olevan lihaksen sauman jossa mahdollinen erkauma yleensä sijaitsee- yritä tuntea myös mahdollisen lihaksessa tuntuvan aukon reunojen paksuus. Tarkista vielä onko navan alapuolella "tyhjää", harvemmin on mutta lihas jatkuu häpyluuhun saakka joten joskus se aukeaa myös sieltä.

-Älä turhaan pelästy mahdollista erkaumaa vaan tiedosta se, ja ota mitta ylös mieleesi tai vaikka kalenteriin.

-Huomaathan, että mikäli olet ollut joskus raskaana tai ylipainoinen keskivartalosta, tai harjoittanut painetta aiheuttavaa liikuntaa, erkauma on hyvin todennäköinen, ellet ole sitä tahallisesti ja tarkasti kuntouttanut.

HUOMIOITAVAA!

Jos olet raskaana, erkauma on VÄLTTÄMÄTÖN eikä sitä pidä yrittää estää. Se antaa sinulle tilaa elää vauvasi kanssa samassa kehossa sen aikaa kun on tarpeen.


KIINNOSTUITKO SINÄKIN KUNTOUTTAMAAN KEHOSI KERRALLA KUNTOON? 


Tervetuloa äitiysvalmennukseen tai verkossa VOIMAÄiti-verkkokurssin kautta. Lisätietoja