VATSALIHASTEN ERKAUMA MIEHELLÄ             (tai kenellä tahansa)

23.11.2020
Vatsalihasten erkauma miehellä
Vatsalihasten erkauma miehellä

Juha on 49-vuotias mies, joka otti minuun yhteyttä toiselta paikkakunnalta käsin keskikesällä. 

Alkuperäisessä tiedustelussaan hän tiedusteli treenausohjelmaa erkaantuneiden vatsalihasten kuntoutukseen, ja kertoi ongelman olevan hänellä synnynnäinen. Elämää tämä ei ollut haitannut, mutta lapsena vatsalihasliikkeet oli kielletty. Hän kirjoitti tekevänsä kuntosaliohjelmaa, mutta olevansa varovainen vatsalihasten kanssa. Hän kertoi isona tavoitteenaaan olevan lihaskunnon harjoittaminen paremmaksi ennen suurempaa ikääntymistä-tavoite joka muuten ehkä onnistuisi, mutta hän oletti keskivartalossa olevan suurempaa heikkoutta. Omana arvauksenaan hän ehdotti syyksi heikkoja vatsalihaksia,joissa on erkauma, eli niitä ei ole juuri koskaan treenattu, ajoittain on ollut välilevyongelma ja lantio oli vinossa, lisäksi kylkiluut tuntuivat pullottavan. Eli keskivartalo tulisi saada kuntoon oikeilla metodeilla jotka aiheuttavat positiivista kehitystä eivätkä vahvista vääriä asioita.


Silloin kun aikuinen ihminen kuvailee tavoitteitaan näin, hän on käynyt jo läpi pitkän tien kehonsa ja ajatustensa kanssa. Sovimme konsultaatiotapaamisen etänä keskustellaksemme asioista tarkemmin, ja reipashenkinen, urheilullinen, nuorempana paljon jalkapalloa harrastanut mies oli tosiaan joutunut läpikäymään muun muassa vastikään kuntoutusta loukkaantumisen vuoksi. 


Erkaumaa oli ihmetelty jo vauvana ja vatsassa olevan aukon syyksi oli kerrottu se, että vauva oli niellyt kohdussa lapsivettä, ja tästä syystä vatsa oli pullistunut lopullisesti. Tässä luulossa yli 40 vuotta oltuaan mies oli oivaltanut poikansa kasvaessa, että tälläkin oli vastaavanlainen rakenne keskivartalossaan, ja kuten hän itse asian ilmaisi-on epätodennäköistä että lapsiveden nieleminen kohdussa siirtyy geneettisesti eteenpäin. Näin ollen erkauma oli rakenteellinen, eikä ulkoisista syistä johtuva tilanne.