Vatsalihasten erkauman ja lantionpohjan mystiikka

03.04.2020

Olen jo vuosia tehnyt töitä aikuisten kanssa, joista useimmilla on ollut jonkinlainen liikuntaa rajoittava haaste harminaan, joka on aiheutunut sairaudesta tai onnettomuudesta, ollut mukana aivan nuoresta alkaen tai jäänyt raskaudesta ja/tai synnytyksestä.  

Raskauden ja synnytyksen, oli se sitten alatiesynnytys tai jonkinlainen sektio, aiheuttamista rajoituksista puhutaan nykyään melko paljon, ainakin netissä ja näitä kokeneiden keskuudessa, mutta sen sijaan tuntuu yhä olevan vain vähän terveydenhuollon, kuntoutuksen tai liikunnan ammatilaisia, joilta saisi luotettavaa tietoa asian tiimoilta.


Minulla on asiakkainani nuoria perusterveitä naisia, ja myös hiukan ikääntyneempiä, yli 70-vuotiaita, joilla saattaa olla takanaan neljäkin raskautta ja yhtä monta sektiota, jotka vielä jokin aika sitten saatettiin tehdä pystysuuntaan, eikä vaakaan, kuten nykyään pyritään toimimaan, ellei sitten kyse ole hätätilanteesta.
Selkeä ero on havaittavissa näiden aiheuttamien oireiden hoitamisessa ja kysymyksiin tarjotuissa vastauksissa. Useimmiten valitettavasti vallalla on mielestäni eräänlainen vaikeneminen ja hyssyttely, johon voi olla monta syytä, ei välttämättä yliolkaisuus tai väheksyntä, vaan tiedon ja kokemuksen puute vastaajalla. 

Aloitin itse juuri opiskelemaan perinteistä kiinalaista lääketiedettä, ja eräs kouluttaja sanoi mielestäni hienosti "Älkää kysykö kysymyksiä, joiden vastausta ette ole vielä valmiit ymmärtämään."Kyse voi siis olla ehkä myös siitä, etteivät ns. tavalliset ihmiset ymmärrä lääkärin mielestä fysiologian hienouksia, vaikka elävät kehoissaan koko elämänsä. 


Omaa kehoa kehotetaan kuuntelemaan, ja menemään tuntemusten mukaisesti, mutta mitä jos ei yhtään ymmärrä, mitä keho haluaa sanoa? Miksi se tuntuu erilaiselta kuin ennen? Miksi aiemmin hienosti toiminut keho kertookin heikkoudesta, hallitsemattomuudesta tai kivusta aivan arjessa, saatikka kiivastempoisessa liikunnassa?


Varsinkin paljon liikkuneille nuorille ihmisille tämä on todella epämiellyttävä tilanne, ja tällaiset signaalit halutaan ohittaa, mutta tietoisuus lisää pelkoa-mitä jos loukkaakin itseään enemmän? Aiheuttaa itselleen lantioinpohjaongelmia tai pahentaa niitä entisestään? Aiheuttaa itselleen kohdun tai emättimen laskeuman? Aiheuttaa jotain muuta peruuttamatonta? Mitä? Aiemmista teksteistäni löytyy vastauksia, erkaumasta vaikkapa tästä


Vanhemmat ihmiset ovat ennättäneet asua kehoissaan kauemmin, ja tiedon puutteen lisäksi kehon hallintaan vaikuttaa minun mielestäni enemmän aika ja tiedon puute kuin ikääntyminen, ja tätä tukevia tutkimuksia onkin jo saatu julki.

Paljon on ollut puhetta siitäkin, että jos miehet voisivat saada lapsia, nämä seikat osattaisiin ottaa huomioon itsestäänselvästi ja ne korjattaisiin julkisessa terveydenhuollossa. Ei hätää, miehillä on aivan vastaavia ongelmia, tosin keskivartalolihavuuden takia, mutta sitä saa kyllä odottaa, että he julkisesti kertoisivat kärsivänsä esimerkiksi virtsankarkailusta itsestäänselvien selkäongelmien lisäksi. Virtsankarkailusta kuitenkin löytyy tietoa esim. täältä.

Koska kaikilla ei esimerkiksi asuinpaikkansa vuoksi ole mahdollisuutta tulla henkilökohtaiseen valmennukseen, olen pitkään miettinyt, miten voisin auttaa muitakin kuin Studiolla käyviä asiakkaitani, edes hiukan.

 Nyt minulla on käytössäni etävalmennushuone, ja minulla onkin jo asiakkaita Euroopan lisäksi myös Pohjois-Amerikasta saakka-he ovat saattaneet käydä vuosia esim. pilateksessa, tai muissa brändätyissä, tuotteistetuissa metodiliikuntamallien tunneissa, kuten Spiraalistabilisaatiossa, mutteivät välttämättä ole koskaan kuulleetkaan fysiologisista faktoista, joita käymme läpi valmennuksessa ja joita opettelemme hallitsemaan. 

Olen aiemminkin avannut tähän liittyviä kysymyksiä, ja koska jälleen aivan vastikään kuulin, ettei tietoa löydä siitä huolimatta, aion sekä vastata kysymyksiin vielä uudestaan että maaliskuusta eteenpäin julkaista lyhyitä liikeohjeita videoiden muodossa, sellaisia, joilla erkaumaa ja yleensäkin keskivartalon lihaksistoa (keho toimii kokonaisuutena, ei yhden lihaksen varassa). Pyrin tällä lisäämään tietoisuutta, purkamaan pelkoja ja ennen kaikkea kertomaan, mihin liike, turvallisuus tai mahdollinen riski eli vaaratekijä perustuu.


Mikäli itselläsi on vastausta vailla olevia kysymyksiä, laita niitä toki minulle, vaikkapa maililla sara@voimapersonaltraining.com -kuten henkilökohtaisissa valmennuksissa, kerron myös, mikäli vastaan tulee jotakin, johon minulla ei vastausta ole.VOIMAn facebookiin ja instagramiin tulossa siis jumppaa ilman vaaratekijöitä, varustettuna kertomuksesta syistä ja seurauksista-ja kaikessa otetaan huomioon myös se kuuluisa lantionpohja-mielestäni esimerkiksi vaginalla ei ole ensisijaisesti tarkoitus pureskella purkkaa tai imeä nestettä pillillä, kuten monissa harjoituksissa kehotetaan tekemään, vaan lantionpohjan hallinta kuuluu ihmisoikeuksiin.
Stay tuned!